Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vodníci v Kolíně

29. 9. 2016

dsc_3591.jpg

 

   V Kolíně na revíru Legerovo rameno č. 411161 a revíru Labe č. 411056 se dne 27.9.2016 od 08:30 hod. pořádal projekt ČRS SÚS určený dětem a mládeži  – Ve vodě nežijí jen Vodníci.

dsc_3596.jpg

 

   Mlhavé ráno slibovalo krásné počasí a to se také splnilo. K vodám přijalo pozvání MO ČRS Kolín celkem 145 dětí! Jednalo se o žáky 1. ZŠ Bezručova a Mateřské školy Kmochova z Kolína. Na vodníky se přijel podívat a akci podpořit i předseda ČRS SÚS pan Dušan Hýbner a vedoucí odboru mládeže ČRS SÚS pan Jiří Eichler.

dsc_3601.jpg

 

  Pro děti bylo připraveno celkem 9 zábavně naučných stanovišť včetně stanoviště s občerstvením a závěrečnou ukázkou hasičské, potápěčské a poříční techniky HZS a PČR. Z rybářských stanovišť lze zmínit vypuštění mníka jednovousého do řeky Labe dětmi, ukázka rybolovoných technik, návnad a nástrah, ukázka jednotlivých druhů ryb s odborným výkladem, poznávání druhů ryb, lov ryb na rybářskou udici, lov dřevěných rybek, hod míčkem na terč. Všechny přítomné přivítal a s programem akce seznámil František Machač, vedoucí rybářského kroužku MO ČRS Kolín. Poté se mezi jednotlivými stanovišti děti za účasti svých učitelů přesouvali po skupinkách.

dsc_3609.jpg

   Tím prvním bylo stanoviště, ne kterém si děti mohli vypustit mníka jednovousého do řeky Labe. Mník byl na tuto akci získán v rámci projektu MO ČRS Kolín z grantového programu společnosti T.P.C.A. pro Kolínsko. Dětem zde byly vysvětleny důvody proč tato nádherná ryba z kolínských vod postupně zcela vymizela stejně jako některé ostatní druhy ryb. Mníci se dětem velmi líbili a kdyby bylo na nich, tak by vypouštění zabralo tolik času, že by celá akce končila až večer.

 

dsc_3683.jpg   Mezi jednotlivými stanovišti se děti za účasti svých učitelů přesouvali po skupinkách. Na dalším stanovišti se pak děti seznámili s vodními živočichy, s vodními a příbřežními rostlinami a jejich podstatou pro život ve vodě a jejím okolí.

dsc_3639.jpg

 

   Za účasti závodního plavačkového týmu Colmic - MO ČRS Kolín si děti vyzkoušely rybu chytit na udici. Zde jim bylo také vysvětleno jak správně s ulovenou rybou zacházet a manipulovat s udicí, nebo co vše je při lovu potřeba míti při sobě.

dsc_3869.jpg

 

    Na dalších stanovištích byli děti seznámeny s jednotlivými druhy ryb, jak ve vodě žijí, jak ryby dýchají, přijímají potravu a co k životu ryby obecně potřebují. Závodní tým průběžně lovil ryby a tak se děti mohli dívat i na práci zkušených rybářů a pozorovat hlavní rozdíli mezi jednotlivými rybami ihned po ulovení.

dsc_3933.jpg

 

dsc_3931.jpg

   Pro některé děti to bylo vůbec první setkání s živou rybou v přírodě a první seznámení s rybářským sportem. Velmi zajímavé bylo stanoviště kde byly dětem předváděny všemožné nástrahy na ryby. Děti  zaujali zejména pestrobarevné přívlačové nástrahy na dravce a nejrůznější typy splávků na plavanou.

 

 

 

 

 

 

dsc_3832.jpg

   Byly jim ukázány a vysvětleny jednotlivé druhy sestavených udic, včetně základních rozdílů mezi rybolovnými technikami tak, jak je známe dnes.

   I soutěžní stanoviště s lovením dřevěných rybiček, či hod míčkem si našlo hodně příznivců obvzláště z řad nejmladších účastníků.

 

dsc_3780.jpg

 

   Děti se poté z rybářských stanovišť postupně přesouvali k připravenému občerstvení, po kterém je čekalo svezení na lodích HZS a PČR po řece Labi. Jízda lodí byl pro všechny přítomné hodně silný a nevšední zážitek.

 

dsc_3852.jpg

   Každé z dětí obdrželo pamětní diplom a drobné upomínkové předměty na tuto akci s kontaktem na rybářským kroužek dětí a mládeže MO ČRS Kolín.

 

dsc_3842.jpg

 

   U Legrova ramene tak panovala po celé dopoledne úžasná nálada, zájem dětí byl neskutečný, něco jako nuda zde nebylo možné, každé dítě si našlo to své a kromě informací si odneslo především nová poznání a zážitky. Všichni, kteří akci pořádali odcházeli s dobrým pocitem.

dsc_3970.jpg

dsc_3966.jpg

 

    Je na místě poděkovat HZS Kolín a PČR poříčnímu oddělení Labe – Nymburk, dále ČRS SÚS za podporu a Střední rybářské a vodohospodářské škole Jakuba Krčína v Třeboni za poskytnutí propagačních materiálů i pro tuto akci. Velké poděkování patří všem přítomným učitelům za jejich přístup. Je na místě poděkovat zejména všem těm, kteří celou akci na Legerově rameni připravovali a zajišťovali její průbeh.

dsc_3998.jpg

 

   V Kolíně se jednalo o zatím nejhezčí akci pro děti přímo u vody a hodláme s vodníky pokračovat i nadále. Vodníci jsou projektem, který v dětech probouzí prvotní zájem. Je to opradu dobrá možnost jak dětem představit rybářský sport přímo v přírodě velmi zábavnou formou.

 

dsc_3885.jpg

 

Petrův zdar!

za výbor MO ČRS Kolín

Jiří Krouza

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dsc_3624.jpg

 

dsc_3806.jpg

 

dsc_3822.jpg

 

dsc_3816.jpg

 

dsc_3835.jpg

 

dsc_3847.jpg

 

dsc_3849.jpg

 

dsc_3856.jpg

 

dsc_3643.jpg

 

dsc_3866.jpg

 

dsc_3864.jpg

 

dsc_3875.jpg

 

dsc_3893.jpg

 

dsc_3962.jpg

 

dsc_4020.jpg

 

dsc_4017.jpg

 

dsc_4045.jpg

 

dsc_4102.jpg

 

dsc_4060.jpg

 

dsc_3985.jpg

 

dsc_4086.jpg

 

dsc_3896.jpg

 

dsc_3756.jpg

 

dsc_3889.jpg

 

dsc_3918.jpg