Jdi na obsah Jdi na menu
 


První Carp team ČRS

25. 9. 2015

 

  

Vážení rybáři a rybářky,

 

    doba jde dál a mnoho sportů se vyvíjí, není tomu jinak ani ve sportovním rybolovu a nemělo by tomu být jinak ani v rámci Českého rybářského svazu. Český rybářský svaz sdružuje jako uživatel rybářských revírů v České republice nejvíce sportovních rybářů, hospodaří na nejvíce rybářských revírech a má jednoznačně nejdelší tradici ze všech uživatelů rybářských revírů. 

   Organizace MO ČRS Kolín má tradici delší 123 let a řadí se mezi ty nejstarší v České republice. Před velmi dlouhou dobou se k nám dostalo odvětí sportovního rybolovu "kaprařina" přesněji lov ryb "na položenou" se zaměřením na lov kapra. Toto odvětví bylo ve světě velmi oblíbeným dříve než u nás, bylo tedy jen otázkou času, než to potká i srdce Evropy v obdobném měřítku. 

 

resized_dsc_8322.jpg

 

   V současné době je mnoho "soukromých" rybářských revírů, které jsou zaměřeny na lov trofejních kaprů a je i mnoho "kaprařských" soutěží mimo ČRS. Existuje mnoho firem zabývajících se výrobou "kaprařských" nástrah, návnad a vybavení, ale především je zde mnoho našich členů, kteří se tomuto odvětví "kaprařině" věnují rádi, na plno a myslím, že v některých případech jde téměř o "životní styl" jedinců. Jde o techniku, která v současné době oslovuje čím dál tím více mladých a začínajících rybářů a přehlížet to nelze.

   V rámci Českého rybářského svazu je registrováno několik rybolovných technik, konkrétně přívlač, plavaná, feeder a muška. Stále častěji se setkáváme s otázkou "A kde je položená?" když jde o dlouhodobě velmi oblíbenou rybolovnou technikou. Ve světě ne-existují jen "komerční" závody tohoto zaměření. U nás je mnoho kvalitních soutěží, ve kterých není lehké dosáhnout na stupně nejvyšší. Příkladem je Carp liga, ale i celá řada jednotlivých závodů pořádaných napříč celou republikou.

 

resized_resized_dsc_1008.jpg

 

   Oficiální mistrovstí světa v lovu kaprů však existuje, je to závod nesmírně těžký a je naprosto odlišný od toho ne-oficiálního pod názvem "World Carp classic", nebo kaprařských závodů jaké se u nás konají. Rozdíly jsou dány poměrně odlišnými pravidly, velikostí bodovaných ryb a tedy i náročností. Členové Českého rybářského svazu se však toho oficiálního závodu pod pravidly CIPS, prostě účastnit nemohou jelikož pod ČRS, nebyla do současné doby rybolovná technika "položená" registrována.

   O oblíbenosti položené nemá smysl psát, za posledních několik desetiletí si tato rybolovná technika našla tolik zájemců, že dala vzniknout mnoha úspěšným tuzemským firmám, revírům, soutěžím, internetovým i listinným periodikům. Je věcí Českého rybářského svazu, jak se k rozsáhlé oblíbenosti této rybolovné techniky postaví nadále.

   Nutno podotknout, že právě Český rybářský svaz odvádí obrovský kus práce s dětmi, mládeží a pořádá velké množství soutěží téměř všude kde je zastoupen místními organizacemi. Vše je to o práci zapálených jedinců a finančních prostředcích, které jsou na tyto sportovní aktivity vyčleněny a mnohdy jsou tyto aktivity dotovány prostě jen těmi, které práce s dětmi baví.

 

resized_hhh.jpg

 

   Proto, aby v rámci ČRS vzniklo oficiálně registrované odvětví rybolovné techniky "položená", však musí být konkrétní lidé rozhodnuti a sjednoceni. Stejně jako ti, kteří se v minulosti zasadili o  registraci úspěšných odvětví jakými jsou dnes přívlač, plavaná, feeder a muška. To znamená lidé, kteří v rámci svých místních organizací, územních svazů a dalších výkonných orgánů ČRS, vyvinou maximální úsilí vedoucí k této změně.

   Dle mého názoru (a nejsem rozhodně prvním), je třeba přijít s detailně propracovaným projektem pro registraci této rybolovné techniky v jehož čele budou stát lidé, kteří této rybolovné technice, "kaprařině" obětují svůj volný čas. Tím nemyslím čas obětovaný vlastnímu lovu kaprů, ale zajištění chodu tohoto odvětví v rámci ČRS a to napříč jednotlivými kraji. V současné době existuje okruh lidí, kteří začínají své úsilí tímto směrem vyvíjet. Držme jim palce.

 

resized_p5153359.jpg

 

   Jak se říká peníze jsou až na prvním místě a z mého pohledu je současný systém v rámci ČRS nastaven zcela pochopitelně na to, co funguje a fungovalo doposud. Jestli chceme nově registrované a fungující odvětví položená, musí si toto odvětví na sebe z počátku vydělat a to tak, aby nebyl současný koláč ukrajován jiným již registrovaným rybolovným technikám, které by to značně omezilo.

   Nemá žádný smysl lamentovat nad tím, že něco ještě není, nebo že to ještě někdo neudělal, když jinde to funguje, jediný smysl má hledat a najít cestu jak to změnit. Je to o práci s dětmi jejich podpoře a nových soutěžích v tomto odvětví v rámci ČRS.

   I to je jeden z důvodů proč dne 7. 9. 2015 bylo na výborové schůzi MO ČRS Kolín jednomyslně schváleno, že zde v naší organizaci vznikne historicky první "Carp team ČRS"........Carp team MO ČRS Kolín!

 

   Neuvádím ze jména členů našeho Carp teamu, jedná se o rybáře, kteří jsou ochotní a hrdí ČRS reprezentovat na v současné době pořádaných "kaprařských" závodech, kromě jediného, kterým je bohužel oficiální mistrovství světa v lovu kaprů kam jako zástupci naší země jako jedni z mála na světě, nemohou.

   Členové našeho Carp teamu nás nebudou reprezentovat na závodech jako firmu, sponzora, výrobce nástrah či vybavení. Jde o kluky, kteří bez váhání kývly na to, že budou reprezentovat organizaci, ve které začali s tím, co je naplňuje. Pro nás je to prestiž, je to o sportu, vzájemné úctě a společných cílech a naše organizace je bude maximálně podporovat. Stejně tak budeme podporovat myšlenku na registraci položené v rámci Českého rybářského svazu.  

 

 

 

 

 

 

 Petrův zdar !

 

za MO ČRS Kolín

Jiří Krouza

místopředseda