Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kupčení s trofejními rybami – pachatel potrestán

27. 11. 2019

 

     Dne 10.5.2019 jsme obdrželi od jednoho rybáře informaci o tom, že u jedné z večerek v Kolíně spatřil muže, který k večerce přijel vozidlem, ze kterého do večerky odnesl větší živou rybu v igelitovém pytli a během cca minuty večerku opustil a z místa rychle odjel.

 

img-20190510-wa0002.jpg

 

   Jelikož jsme měli už delší dobu podezření na krádeže trofejních ryb a jejich následný prodej do podobných prodejen, využili jsme tuto informaci a začali zjišťovat okolnosti tohoto případu zpětně. Ve spolupráci s Městskou policií Kolín, která provedla okamžité šetření na místě, bylo zjištěno, o koho se jedná a z kamerových záznamů uvnitř prodejny vyšlo najevo, že dotyčný do večerky odnesl a prodal trofejního kapra o délce nejméně 80 cm. Ještě živého kapra ve večerce hodil do papírové krabice na podlahu a inkasoval za něj od majitele večerky 350,-Kč!

 

img-20190510-wa0013.jpg   img-20190510-wa0010.jpg

 

    Věděli jsme, že dotyčný je rybář, neboť byl v minulosti kontrolován rybářskou stráží, před kterou nejméně v jednom případě utekl. Podle rychlosti provedení prodeje ryby jsme si byli jistí, že nešlo o první případ. Nevěděli jsme však, ve které z místních organizací je dotyčný členem a především kdy a kde kapra ulovil.

 

 

 

img-20190510-wa0005.jpg

   

     Zpětným šetřením byl zjištěn svědek, který jej bezprostředně před prodejem této ryby, tedy 10.5.2019 v době kolem 07:00 hod., viděl lovit na revíru LABE 24A č. 411056 a to u výpustě kolínské elektrárny do řeky Labe (nad mostem - zálabský břeh). Následně jej viděl i z místa lovu odjíždět směrem k večerce.

     V místě kde kapra dotyčný ulovil a tohoto si neoprávněně přisvojil, platí dle rybářského řádu že: „Kapr nad 65 cm (včetně) se musí bez prodlení a s maximální šetrností vrátit zpět do rybářského revíru, kde byl uloven.“

     Během šetření bylo dále zjištěno, že dotyčný ulovil dále dne 12.5.2019 další rybu, kterou si přisvojil, ale do povolenky taktéž nezapsal. Informace o jeho „lovech“ a nezapsaných rybách byla následně potvrzena dne 14.5.2019 kdy byl dotyčný kontrolován při dalším lovu rybářskou stráží a to na stejném rybářském revíru. Při lovu disponoval platnou povolenou a rybářským lístkem. Bylo zjištěno, že se jedná o člena jedné ze sousedních místních organizací, který však navštěvuje především kolínské vody.

 

fb_img_15585118851157085.jpg  img-20190510-wa0018.jpg

     

     Skutečnost, že nešlo o první prodej ulovených ryb, byla pak potvrzena dalšími svědky, kteří dotyčného již v roce 2018 viděli jezdit do večerky, kde měl směňovat ryby například za cigarety. To uvádíme jen pro dokreslení celého případu.

     S ohledem na všechny zjištěné skutečnosti jsme následně podali oznámení příslušnému správnímu úřadu pro porušení ustanovení § 16 odst. 4 vyhlášky č. 197/2004 Sb. čímž se dotyčný dopustil přestupku dle § 30 odst. 1 písm. f) zákona č. 99/2004 Sb. na úseku rybářství.

     S ohledem na to jakým způsobem zacházel s ulovenou rybou jakožto živým tvorem po jejím vylovení až po následný prodej, jsme taktéž podali oznámení pro porušení ustanovení § 2 odst. 1 a dle § 4 odst. 1 písm. j), m) zákona č. 246/1992 Sb. čímž se dopustil dalšího přestupku dle § 27 odst. 1 písm. b) zákona č. 246/1992 Sb. dle zákona na ochranu zvířat proti jejich týrání.

     Dotyčný takto jednal bez ohledu na platné předpisy, bez ohledu na skutečnou a to nejen finanční hodnotu trofejní ryby a činil tak pouze za účelem vlastního obohacení a to opakovaně.

     Příslušný úřad následně rozhodl ve všech bodech o vině podezřelého, kterému byla uložena jak pokuta za přestupek v rybářství, tak další pokuta za přestupek týrání. Obě rozhodnutí jsou již pravomocná.

     Tímto pro nás, jako uživatele revíru věc nekončí. Místní organizaci, kde je dotyčný členem podáme návrh na zahájení kárného řízení s návrhem na vyloučení této osoby z Českého rybářského svazu, z.s.

     Pro „krádeže“ trofejních ryb z našich revírů nemáme pochopení a jen to dokládá jak důležité je si svěřené revíry chránit. Bohužel i s takovými to případy se můžeme setkat.

 

     Poděkování patří všem, kteří nám s tímto případem od počátku pomohli a to včetně Městské policie Kolín, a taktéž příslušnému odboru města Kolín.

Všem slušným rybářům přejeme do konce roku mnoho hezkých úlovků a snad se s tímto v budoucnu již nebudeme muset setkat.

 

 

Petrův zdar!

MO ČRS Kolín

Jiří Krouza