Jdi na obsah Jdi na menu
 


24 hodinový rybolov

24. 5. 2024

 

23.5.2024 se konala mimořádná schůze výboru MO Kolín, kterou svolal Jiří Krouza toto pondělí. Hlavním tématem bylo téma, které v někom mohlo vyvolat zklamání ze „změn“ v uplatňování 24hodinového rybolovu.

V minulém týdnu se na různé členy výboru obraceli rybáři s dotazy i názory o kterých jsme dnes diskutovali na výboru MO ČRS Kolín.

Jaká jsou fakta:

- Do dnešního dne byly jediné BPVRP ty, které byly schváleny členskou schůzí v roce 2019. Tyto omezovaly rybolov na hlavní tok od nového mostu v Kolíně k Veletovu

- Toto odpovídalo i výjimce, kterou v té době udělilo Ministerstvo zemědělství

- Bohužel toto se nedostalo do popisu revírů

- Situace se řešila dvěma směry – jednak k ochraně rybářů i udržení 24tky v Kolíně, tehdejší vedení zažádalo o rozšíření výjimky, aby zhojilo protiprávní stav

- A zároveň jsme zažádali o opravu popisu revíru tak, aby odpovídal BPVRP, které bylo schváleno na členské schůzi v roce 2019 (tedy s omezením od nového mostu v Kolíně)

- V minulém roce jsme obdrželi výjimku na celý revír 411056 od ministerstva pro roky 2024 a 2025 na základě žádosti z roku 2021.

- Nicméně do dnešního dne platilo rozhodnutí členské schůze, které schválilo výkon 24. Jinými slovy nastavení BPVRP si MO Kolín do dnešního dne členskou schůzí nastavilo konkrétním způsobem (v tuto chvíli, který plně nevyužívá možnosti výjimky) v roce 2019.

Na schůzi výboru jsme diskutovali mnohé náměty našich členů s tím, že nakonec jsme měli tři možnosti:

1) Zanechat BPVRP v podobě, jak byly schváleny členskou schůzí v roce 2019 a případně na další členské schůzi vyvolat hlasování o tomto na další rok

2) Vytvořit precedens, který v Kolínské organizaci nikdo nepamatuje a změnit BPVRP na základě rozhodnutí výboru (což je možné, ale k takto závažným krokům jsme v minulosti vždy chtěli názor členské schůze) tak, že 24 bude na celém revíru 411056

3) Varianta s tím, že se části revíru omezí jinak (například Klejnarka, Sandberg apod.).

Následně jsme o těchto třech návrzích hlasovali, většina přítomných hlasovala pro variantu 2).

Tedy ode dnešního dne je změna, kterou zřejmě mnozí nebudou považovat za změnu.

Na SÚS byla žádost o adekvátní úpravu popisu revírů již odeslána.

Závěrem myslím, že je dobré diskutovat náměty a připomínky a koneckonců je možné i mnohé změnit.

Vážíme si připomínek a námětů a budeme se snažit hledat kompromisy a řešení tak, abychom maximalizovali užitek pro všechny naše členy (pokud našimi členy nejste, zvažte to).
 

Petrův zdar, ať cinkají rolničky.

 

Váš výbor MO ČRS Kolín