Jdi na obsah Jdi na menu
 


Namátková kontrola RS MO ČRS KOLÍN - pytláci, nepořádek a většina slušných rybářů

12. 7. 2015

 

   Dne 12. 7. 2015 proběhla na revírech MO ČRS Kolín namátková kontrola rybářské stráže, které se účastnil také člen stráže přírody, člen dozorčí komise MO ČRS Kolín a nezúčastněná osoba, kterou byl adept na RS. Akce proběhla od 03:00 hod. a hned od počátku bylo „veselo“. Kontrolní orgány na břehu Labe nad Kolínem zjistili, že dva zde lovící cizinci ve věku od 30 do 40 let, nemají žádné povolení k lovu ryb a nejen, že loví ryby, ač by neměli, ale přímo na břehu řeky u svého stanu také rozdělali během jediné noci dvě ohniště, do kterých jako palivo použili z opodál vzrostlého staletého dubu větve, na kterých bylo ještě zelené listí. Kolem místa svého pobytu u vody dokázali vytvořit naprosto neskutečný nepořádek tvořený PET lahvemi, skleněnými lahvemi od alkoholu a dalšími skvosty, o které nejevili s postupem noci žádný zájem.

 

img_20150712_033614.jpg   img_20150712_033633.jpg

 

  

   Poté, co byli oba dva probuzeni, nejevili žádné známky překvapení, ale kontrolujícím rovnou řekli, že je kontrola nezajímá, není totiž nikomu nic do toho, jak se u vody chovají, pořádek si odmítali na místě uklidit, odmítli prokázat svojí totožnost a ve chvíli, kdy člen rybářské stráže přistoupil k zabavení rybářských udic málem došlo k fyzickému konfliktu, který „pouze“ vygradoval vulgaritami vůči kontrolujícím a jejich rodinám. Kdyby nepříčetného pytláka nezastavil druhý mladší, ke zbytečnému konfliktu by došlo zcela jistě, dotyčného nezajímalo vůbec nic, na což mělo zřejmě podíl množství vypitého alkoholu soudě podle prázdných lahví a malých prázdných igelitových pytlíků povalujících se na místě.

 

  Nezbylo nic jiného, než na místo přivolat hlídku PČR, která se dostavila během krátké doby a poskytla potřebnou součinnost při ztotožnění osob. Do chvíle než hlídka PČR přijela, ač se jednalo o pár desítek minut, byly na místě krušné chvíle, jeden z pytláků zalezl do stanu a odmítal vylézt ven, přičemž uvnitř se zavřel a neustále šramotil s neznámými předměty, nebylo na něj vidět, nebylo vidět ani na to s čím manipuluje. Pánové provádějící kontrolu byli v této chvíli značně obezřetní. Kontrola probíhala ve velmi odlehlé části revíru na hlavním toku řeky Labe na velmi vzdáleném místě od nejbližší zástavby.

 

   Popravdě, co si v takové chvíli myslet o činnosti člověka v uzavřeném stanu, který šel od počátku kontroly do cíleného konfliktu i s úředními osobami a jediné co projevoval, byla arogance s hrubými urážkami a chuť vyvolat násilí. Dotyčného naprosto nezajímalo, že v tu chvíli jedná s úředními osobami, bez ohledu na to, že je v cizí zemi. Záměrně neuvádím zemi, odkud oba dva pocházely, nemyslím, že by to bylo něčemu přínosné, jen uvedu, že v zemi odkud pochází, je pytláctví bráno od počátku bez ohledu na prokázanou výši škody, jako trestný čin. Zjištěná protiprávní jednání budou v co nejkratší době odevzdána příslušnému správnímu orgánu k dořešení, včetně zadrženého vybavení. Při této kontrole vše dobře dopadlo. Podle následných informací po skončení kontroly se jednalo o osoby, které navštěvovaly revír dlouhodobě. V tomto případě se jednalo o naprostou ukázku arogance k našim zákonům a předpisům i k lidem a přírodě. Jistou výhodou při kontrole byla i skutečnost, že kontrolu prováděli tři účastníci ve věku kolem 30 let a v dobré fyzické kondici.

 

img_20150712_033621.jpg

 

   Fotografie byly pořízeny ve velmi nízké kvalitě, ale svému hlavnímu účelu jistě postačí, alespoň částečně dokreslují situaci na místě při kontrole. Jen podotýkám, že v žádném případě nezahrnují vše, co se na místě nacházelo.

 

img_20150712_033652.jpg

 

  Následně se kontrola revírů přesunula na pískovnu Samberk, kde byla kontrolována řada ohleduplných rybářů bez zjištění jakýchkoliv závad. I zde bylo navštíveno lovné místo s nepořádkem v celém jeho okolí, na několika desítkách metrů čtverečních. Tento nepořádek stihli vyprodukovat dva rybáři. Odpadky jako například plastová lahev s čisticím prostředkem, či igelitový pytel plavali ve vodě. Oběma rybářům byly na místě odebrány povolenky.

 

img_20150712_051419.jpg

 

   Tuto namátkovou akci lze hodnotit jako úspěšnou pouze s ohledem na zjištěné pytláky a drtivou většinu rybářů bez zjištěných závad. Můžeme mít velkou radost z toho, že se občas skutečného pytláka chytit podaří, před pár lety byla v Kolíně chycena organizovaná skupina pytláků poměrně dobře vybavená nafukovacími čluny, splétanými i nylonovými sítěmi, káděmi s upytlačenou rybí obsádkou. To je velká motivace proč tuto kontrolní činnost dělat i nadále.

 

   Ze strany rybářské stráže bude na revírech MO ČRS Kolín nulová tolerance při obdobných zjištěních, tak jak tomu bylo doposud.

 

img_20150712_051428.jpg

 

Velmi si ceníme všech, kteří se chovají u vody ohleduplně a s rozumem.

 

 

 

Petrův zdar!

Jiří Krouza

MO ČRS Kolín

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Re: Odebrání povlenky

mik,13. 7. 2015 16:56

Co je a co není normální, 0 tolerance vypadá trochu jinak

klobouk dolů

Pavel Horák,13. 7. 2015 14:27

moc pěkná práce. škoda , že to takhle nefunguje i u nás... bylo by fajn, kdyby rybáři meli zájem i o ostatní věci kolem vody a rybaření,než jen o to kolik toho je ve vezíru.... chtělo by se to trochu více zajímat o paragrafy v zákonech co se smí či nesmí...i když někdy je nám zákon proti srsti tak stále je to zákon. ..přeji mnoho úspěchů a ještě více slušných rybářů. .. myslím,že těch slušných je většina. ... Petru zdar

klobouk dolů

Pavel Horák,13. 7. 2015 14:27

moc pěkná práce. škoda , že to takhle nefunguje i u nás... bylo by fajn, kdyby rybáři meli zájem i o ostatní věci kolem vody a rybaření,než jen o to kolik toho je ve vezíru.... chtělo by se to trochu více zajímat o paragrafy v zákonech co se smí či nesmí...i když někdy je nám zákon proti srsti tak stále je to zákon. ..přeji mnoho úspěchů a ještě více slušných rybářů. .. myslím,že těch slušných je většina. ... Petru zdar

Dobrá práce

Martin Houdek,12. 7. 2015 23:02

To je dobře, že se konečně něco děje, Dobrá práce. I když patřím ke skupině lidí, kteří propagují změnu v RŘ. Zárověň si moc přeji, aby se naše revíry oprostily od techto parazitů. Váš úsek mám moc rád a doufám, že se časem zase vrátí do stavu , kdy tam bylo bezpečno a člověk měl klid na svůj koníček. Monoho zdaru v této práci.
Zdraví Týnec