Jdi na obsah Jdi na menu
 


BRIGÁDA MO KOLÍN - Úhyn na revíru Velká Spálenka

21. 8. 2015

 

    Vážení rybáři a rybářky,  s lítostí vám oznamujeme, že ve dnech 17. 8. – 20. 8. 2015 došlo k částečnému úhynu obsádky ryb na našem pod-revíru Velká Spálenka. Ačkoliv byly na této vodě prováděny každodenní kontroly chemismu vody zaměřené především na kontrolu obsahu kyslíku O2 ve vodě a pH, které vykazovali překvapivě uspokojivé hodnoty, vlivem následných přívalových dešťů, kterým předcházelo velmi dlouhé extrémně teplé období, došlo k prudkému ochlazení vody a náhlému úbytku kyslíku z 5 – 6 mg/1 litr pod 1 mg/1 litr vody a to během jediné noci. Ve vodě se nacházelo již delší dobu velké množství sinic, které při poklesu teploty vody klesli na dno, a zbývající kyslík spotřebovali téměř úplně. Tento jev měl za následek extrémně rychlý kyslíkový deficit, při kterém padlo (zatím a jen hrubým odhadem přes 500 kg rybí obsádky). Největší úhyn postihl bílou rybu, poté štiku a úhoře.

 

p1080895.jpg

 

    Mezi leklými rybami byli i kapři, amuři, candáti a sumci. Převážnou část úhořů se z revíru podařilo zachránit, neboť vylézali z vody do příbřežních partií zarostlých rákosím, kde používali nouzové dýchání (uhoř říční dokáže jako jediná naše ryba nouzově dýchat až na 60 % povrchem těla).

 

p1080926.jpg

 

   Reagovali jsme okamžitě a ryby, které se ukazovali v příbřežních partiích či na vodní hladině v důsledku nedostatku kyslíku, byliyodloveny a přesunuty do revírů, kde voda vykazovala příhodnější chemické vlastnosti. Uhynulé ryby byli z revíru částečně odstraněny. Je pravděpodobné, že část uhynulých ryb zůstala u dna a na hladinu se dostanou až po několika dnech či týdnech. Několika denní akce se kromě hospodáře a několika členů RS Kolín, účastnil i HZS Kolín a dobrovolní hasič z Veltrub, na pomoc přišli i někteří rybáři. Všem účastníkům patří velké poděkování.

 

p1080901.jpg

 

    Na tomto revíru nedošlo k tak masivnímu úhynu několik desítek let, avšak s ohledem na měnící se klima, které zapříčiňuje období dlouhých letních veder a předpoklad stejného vývoje i v letech následujících, se bude naše organizace snažit předcházet těmto následkům na uzavřených vodních plochách novými technickými prostředky a to nejen v zimních obdobích. Vývoj našeho klimatu nasvědčuje tomu, že se situace bude do budoucna horšit a těmto jevům se budeme snažit předcházet, pokud to bude jen trochu možné. Hlavním problémem nebude dostat kyslík do vody, ale snížit v tomto případě eutrofizaci na takto zarybněných revírech, která má přímý vliv na rozvoj sinic.

 

p1080919.jpg

 

   V souvislosti s touto zprávou se ve dnech 22. 8. 2015 a 23. 8. 2015 koná mimořádná brigáda na revíru Velká Spálenka. Začátek brigády je na revíru po oba dva dny od 08:00 hod. ostatní informace upřesní hospodář Milan Novák na místě, nebo na tel: 604 502 497.

 

Všem, kteří přijdou a pomohou předem děkujeme.

 

20150818_152518.jpg

Petrův Zdar !

Za MO ČRS Kolín

Jiří Krouza